mgr Jakub Korkus – doktorant w Szkole Doktorskiej UPWr

Tytuł/stopień: magister

Ukończony kierunek studiów: mikrobiologia

Rok ukończenia studiów: 2019

Stopień ukończonych studiów: magisterskie

Miejsce zatrudnienia :

Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Zajmowane stanowiska:

2019/2020 – asystent naukowy

2020 – obecnie – doktorant w Szkole Doktorskiej UPWr

Zakres zadań/Odpowiedzialność:

  • realizacja zadań w projektach badawczych
  • prowadzenia zajęć dla studentów medycyny weterynaryjnej

Sylwetki absolwentów Wydziału Nauk Biologicznych UWr:

mgr Jakub Korkus – doktorant w Szkole Doktorskiej UPWr

Jako niezwykle zmotywowany młody badacz jestem otwarty na wszelkie wyzwania jakie stawia nauka. Chętnie poszerzam swoją wiedzę naukową i zdobywam nowe umiejętności. Swoją przygodę naukową rozpocząłem już na studiach licencjackich gdzie pod kierownictwem dr Katarzyny Guz-Regner zapoznałem się z technikami stosowanymi w mikrobiologii ogólnej jak i środowiskowej, a także uczestniczyłem w badaniach wrażliwości bakterii środowiskowych na czynniki fizyko-chemiczne. Byłem również aktywny członkiem studenckiego koła naukowego Mikrobiologów działającym przy Instytucie Genetyki i Mikrobiologii WNB UWr w latach 2014-2017. Ponadto prowadziłem zajęcia laboratoryjne dla szkół ponadgimnazjalnych, a także zajęcia podczas imprez popularnonaukowych mających na celu promowanie wiedzy biologicznej. W latach 2017-2019 realizowałem pod opieką dr hab. inż. Ewy Wałeckiej-Zacharskiej pracę magisterską dotyczącą „Wpływu stresu cieplnego na inwazyjność szczepów L. monocytogenes”. Efektem pracy magisterskiej była publikacja doniesienia naukowego w materiałach Konferencji Naukowej Zatrucia Pokarmowe Stałym Zagrożeniem Zdrowia Publicznego w Lublinie (31.05.2019) oraz praca eksperymentalna w czasopiśmie „Microorganisms”. Po zakończeniu studiów magisterskich zostałem zatrudniony na stanowisku asystenta naukowego w Katedrze Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, gdzie obecnie realizuję swoją pracę doktorską. Odbyłem również kilka staży między innymi w Instytucie Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda Polskiej Akademii Nauk czy też w Katedrze Mikrobiologii Collegium Medicum im. Ludwika Rydgiera w Bydgoszczy, gdzie zapoznałem się z licznymi metodami, które wykorzystuje się  w badaniach naukowych jak i klinicznych. Od początku studiów magisterskich interesuję się patogenami przenoszonymi przez żywność oraz bezpieczeństwem żywności a moje najważniejsze badania dotyczą odpowiedzi na stres i oporność L. monocytogens na środki przeciwdrobnoustrojowe. Ponadto brałem udział w projekcie dotyczącym oceny stabilności i skuteczności działania enterotoksyn u S. epidermidis. Moje obecne badania koncentrują się na identyfikacji nowych genów C. jejuni zaangażowanych w tworzenia biofilmu, które prowadzę pod opieką dr hab. inż. Ewy Wałeckiej-Zacharskiej. Dodatkowo prowadzę zajęcia dla studentów medycyny weterynaryjnej w której zapoznaję studentów z zagrożeniami mikrobiologicznymi związanymi z żywnością. Obecnie przygotowuję się także do odbycia stażu zagranicznego  w Food Innovation Center Oregon State University. Dodatkowo chciałbym zaznaczyć iż mimo młodego wieku jestem współautorem 7 publikacji których spis znajduje się poniżej.

[1] Grudlewska-Buda K., Wiktorczyk-Kapischke N., Wałecka-Zacharska E., Kwiecińska-Piróg J., Gryń G., Skowron K.J., Korkus J., Gospodarek-Komkowka E., Bystroń J., Budzyńska A., Kruszewski S., Paluszak Z., Andrzejewska M., Wilk M., Skowron K. Effect of Radiant Catalytic Ionization and Ozonation on Salmonella spp. on Eggshells. Foods. 2022 Aug 14;11(16):2452. doi: 10.3390/foods11162452. PMID: 36010451; PMCID: PMC9407475.

[2] Paluszak Z., Gryń G., Bauza-Kaszewska J., Skowron K.J., Wiktorczyk-Kapischke N., Korkus J., Pawlak M., Szymańska E., Kraszewska Z., Buszko K., Skowron K. Prevalence and antimicrobial susceptibility of Listeria monocytogenes strains isolated from a meat processing plant. Ann Agric Environ Med. 2021 Dec 29;28(4):595-604. doi: 10.26444/aaem/131799. Epub 2021 Jan 4. PMID: 34969216.

[3] Wiktorczyk-Kapischke N., Skowron K., Grudlewska-Buda K., Wałecka-Zacharska E., Korkus J., Gospodarek-Komkowska E. Adaptive response of Listeria monocytogenes to the stress factors in the food processing Environment. Front Microbiol. 2021 Aug 19;12:710085. doi: 10.3389/fmicb.2021.710085. PMID: 34489900; PMCID: PMC8417233.

Projekt "Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Wrocławskiego 2018-2022" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego

Logo Funduszy Europejskich
flaga Rzeczypospolitej Polski
logo Unii Europejskiej - europejski fundusz społeczny
NEWSLETTER